Bröllop på landet

I Lördags eftermiddag tog jag och David bussen österut mot hans hemstad. Vi hade blivit inbjudna till ett bröllop. Söndag morgonen började ”tidigt” (06:30) då David skulle predika i en lokal kyrka. Jag var chaufför, så upp med oss båda på pappans MC och iväg. Det blev lite kallt att susa fram mellan fälten på morgonkvisten, men det var vackert och roligt att återigen få framföra ett fordon.

Efter den 2,5 h långa Gudstjänsten bar det av hemåt får att påbörja bröllops firandet.

Ganska snart fick vi våran placering vid ett bord (jag kan bara spekulera i hur det gick till). Därefter började maten bäras in och ställas ut framför oss. Tillslut var det 18 rätter på bordet och vi var ordentligt mätta. Mycket och god mat!

Därefter var det dags att packa oss in i bilarna (och på lastbilen) för att åka över till brudens hem.

Några hundra meter från huset stannade bilarna och vi klev ut för att gå över fälten den sista biten upp till huset medan bilarna körde runt upp till huset. Allt för traditionerna. Med oss hade vi två korgar med symboliska gåvor till brudens familj.

Väl uppe vid huset bröt en cirkus ut. Brudens familj och släckt hade låst huset och ”krävde” pengar av brudgummens familj för att släppa in oss och få bruden. Ytterligare lite symboliskt gnabb ägde rum innan det var dags att äta igen, ”samma” 18 rätter serverades ytterligare en gång, tillagade av brudens familj på ett lite annat vis men i stort lika. Då jag ätit ca 1,5h tidigare var jag inte jätte hungrig men åt ända en rejäl dos mat.

Efter lunch var det ytterligare lite ceremonielt gräl och krävande av pengar innan det var dags att packa lastbilen med alla saker till parets gemensamma hem.

Ut ur huset bars ett nästan komplett bohag som lastades upp och alla killar från brudgummens familj skulle sköta detta. När allt var packat var det dags att släppa ut bruden som suttit ”inlåst” i huset fram tills nu.

Brudens familj och största delen av brudgummens följe gick sedan med brudparet över åkrarna innan det var dags att packa in i bilarna igen och åka tillbaka till brudgummens hus.

I bilen tillbaka fick jag förklarat för mig att i gamla tider så gick brudgummen över till brudens hem för att hämta henne och bohaget tillsammans med ett gäng karlar från sin by/familj. Men det är brudgummens (familjs) uppgift att betala för allt, bohaget och bröllopet. Och oftast väljs en partner från en by en bit bort, och aldrig någon med samma familjenamn. Paret flyttar alltid till killens hem där ett rum/våning ställs i ordning för dem.

Och optimalt är att första (och enda) barnet är på väg inom första året. Om de får en flicka kan de dock ansöka om att få ett andra barn som då förhoppningsvis är en kille som kan föra familjen vidare.

När vi var tillbaka var det återigen dags att äta, ytterligare en gång serverades ”samma” 18 rätter. På slutet kom en fisk som inte fick ätas då ordet för fisk och spara är exakta samma (ord och uttal – Yu) som absolut sista rätt kom fläsket då det är lyx (nu snackar vi riktig svålkant 1,5cm fett kuber) gott men konstigt.

Mitt i måltiden kom brudparet runt och bjöd på te och samlade in gåvorna. En passande summa är 100 Yuan per person. Och det fanns tillfälle att ge lyckönskningar m.m.

Under pauserna och väntetiden spelades mahjong och röktes det friskt. Cigaretter delades ut till höger och vänster för att visa på generositeten.

Det var en omvälvande dag med mycket nya intryck, god mat och skratt.

 

MVH Peter Karlbom

Annonser

Om equmenia

equmenia är en gemensam organisation för riksförbunden MKU, SBUF och SMU. equmenia är till för riksförbundens lokala föreningar, som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i hela Sverige. equmenias första och största mål är att sprida evangeliet om Jesus Kristus bland barn och unga genom ord och handling.
Det här inlägget postades i Kina 09/10 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bröllop på landet

  1. J .T. skriver:

    Kul läsning och snygga bilder. Som alltid.
    Må de nu leva lyckliga i många år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s