Joyeux Noël et Bonan a!

Här i Kongo sitter vi allt som oftast inte med världens bästa internetåtkomst. Därför kan saker tendera att komma lite i efterhand, så även denna hälsning. Trots avsaknad av snö, lussebullar, adventsstjärnor, glögg, presenthets, julskyltning och skolavslutning så blev det en jul i år med, även om den i Kongo istället medförde …

Julkonsert Brazzaville 2009 – eller ”Okej att svenskar inte dansar så mycket men Lucia är nog då man minst dansar!”. Dr Ndandous luciakör feat. Louise och Sara framförde halvrepeterade julsånger på halvkongolesisk svenska, med obetalbara versioner av bland annat Staffan var en stalledräng och Nu tändas tusen juleljus. Den konserten finns filmad och kommer leva i mannaminne!

Ankomsten av Louises föräldrar Maja och Lars. Vilken fest när de öppnade sin resväska och plockade fram julklappar från våra familjer och från equmenia (tack!), marsipan, sirap att göra knäck av, vörtbröd, en ny bok, mera myggmedel och jag vet inte allt! Glada miner!

Lägerkänsla hemma på Mansimou, både Elin och Simon sov hos mig under hela julhelgen vilket gav oss väldigt mysiga mornar och kvällar..!

Julafton med hela svenskklanen här i stan, för tillfället 13 stycken. Med plastgran, röd duk och ett tiotal julsånger från våra samlade musikspelare fixades stämningen, och med knytkalasteknik fick vi rentav till ett riktigt härligt julbord. Kongoleser firar annars i huvudsak den 25e, som större delen av världen, och med mer betoning på kyrkohögtid än på familjehögtid. Hela natten mellan den 24e och 25e är det gudstjänst. Även vår intention var att gå till kyrkan ett tag, men då det regnade vågade vi inte ge oss ner för backen med bilen, det är inte säkert man kommer upp sen då… Ingen kyrka alltså, på självaste julafton i det väldigt kristna Kongo… Det hade jag aldrig kunnat tro… Knasigt, men tyvärr inte mycket att göra åt, regnet styr. Däremot är det här första gången jag inte blivit förkrossad av att höra ljudet av regn på julafton..! Istället för att förstöra snön och stämningen gjorde det nu att det blev lite mysigare.

Juldagen då jag var inbjuden att fira hos kyrkans president tillika min granne, familjen Nsouami. Jättemysigt! Och kul att få lära känna sina grannar lite mer, börja få kompisar här!

Mellandagarna var vi på läger i Kinshasa, men det förtjänar ett eget inlägg.

Nyår firades likaså på Mansimou, med pannkakor och popcorn. Det var de godaste nyårspannkakorna vi någonsin ätit! Men ojojoj vad svårt det var att hålla sig vaken till tolvslaget i år! Det går ganska så rejält emot vår dygnsrytm här. När det väl var dags var det också den lugnaste nyårsafton man kan tänka sig. Nedräkning? Knappt. Fyrverkerier? Nix. Tjo och tjim och fest efteråt? Neej, snarare läggdags. Men kul att ha gjort det också!

2010 börjar bra i Kongo. December har varit en flängig månad, men nu startar fotbollskolan snart igen och vardagen återkommer för Elin och Simon. Även kyrkans aktiviteter kommer igång och Sara kommer förmodligen slussas in i allt fler. Louise börjar på nytt med att flytta till en ny kontinent.

Nu vill vi hedra det nya året med att lägga upp vår första bild härifrån.

GOTT NYTT ÅR önskar Louise Simon Sara och Elin (genom Sara)

Annonser

Om equmenia

equmenia är en gemensam organisation för riksförbunden MKU, SBUF och SMU. equmenia är till för riksförbundens lokala föreningar, som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i hela Sverige. equmenias första och största mål är att sprida evangeliet om Jesus Kristus bland barn och unga genom ord och handling.
Det här inlägget postades i Kongo-Brazzaville 09/10. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s