Ett annat folk i en annan värld

I helgen gjorde vi en resa upp i bergen, till en karenby vid namn Choklo. Resan dit tog drygt 7 timmar på krokiga och skumpiga vägar. Fast vi satt fastspända kastades vi runt i bilen under hela sista timmen!

När vi kom fram till byn möttes vi genast av nyfikna blickar, samt en hel del nya lukter och ljud. Det kändes som att vi hade hamnat några hundra år tillbaka i tiden. I byn bodde det drygt 900 karener, varav cirka 50 familjer var kristna. Barnen i byn följde oss med blickarna vart vi än gick, vissa blev rädda för oss, andra viskade och pekade, medan en del vågade hälsa. Kanske hade de aldrig sett ”såna som vi” förr, vita. Vi fick väldigt tydligt uppleva hur det var att vara annorlunda, och framför allt, iaktagna!

Vi som inte hade vanan att sova på trägolv fick lyxen att sova i byledarens hus, vilket råkade vara byns finaste. Där fanns det till och med toa och dusch – inomhus! Det var för övrigt väldigt bra att Ulrika hade tagit med sig bröd och jordnötssmör som vi kunde äta till frukost, så vi slapp äta ris tre gånger per dag! Ett annat användbart tips vad gäller maten: Om en karen säger att en maträtt är stark, ÄT DEN INTE DÅ! Gör inte samma misstag som jag och Johanna gjorde då vi  tänkte ”lite kan jag nog prova ändå”…

Intrycken från byn är många!  Trevliga och uppskattande människor, stark mat, nyfikna och ursöta barn, sagolika miljöer osv. Det var helt klart värt att besöka en karenby,  jag hoppas verkligen att jag får den chansen igen!

 /Louise

Annonser

Om equmenia

equmenia är en gemensam organisation för riksförbunden MKU, SBUF och SMU. equmenia är till för riksförbundens lokala föreningar, som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i hela Sverige. equmenias första och största mål är att sprida evangeliet om Jesus Kristus bland barn och unga genom ord och handling.
Det här inlägget postades i Thailand 10/11. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett annat folk i en annan värld

  1. Ingvar och Ewa Skeppstedt skriver:

    Tack för berättelsen från Choklo. Det känns bekant. Vi ses måndag den 18:e. Hälsningar Ewa o Ingvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s