Att hitta hoppet i hungern

På gudstjänsten på Sabeel förra veckan läste vi mitt favoritställe i bibeln.Vi var runt trettio personer från hela världen (USA, Kanada, Palestina, Indien, Argentina, Australien, Holland, Kamerun, Angola, Sverige och några till som jag inte minns) som firade gudstjänst tillsammans, delade nattvard, diskuterade veckans bibeltexter och åt lunch. Enkelt, varmt och lärorikt, som alltid.

Vi läste kapitel fem i från Matteus och de passade verkligen bra i tiden, nu när människor i Nordafrika och Mellanöstern gör sak av sin hunger för rättvisa.

”Blessed are they who hunger and thirst for righteousness for they shall be satisfied”

Hunger. Jag gillar ordet. Det finns styrka i det.

Hunger var namnet på en utställning som vi som equmeniapraktikanter fick uppgift att besöka när vi hade utbildning på Lidingö folkhögskola i somras. Uppgiften var att hitta ”hoppet i hungern”. Hoppet i hungern, det fastnade i mig då, och det kom tillbaka till mig förra veckan under diskussionen.

Jag tror att det är så att vi måste hungra efter rättfärdighet, efter rättvisa och efter fred. Det är förbaskat svårt. I alla fall för mig. Som svensk och som medelklass, är det en stor utmaning.

Det är en sak att tycka att det är en ”bra grej” med världsfred och med rättvisa, det är en annan att hungra. Det handlar inte om att ”tycka synd om” eller att ”önska något” Det handlar om att hungra för någonting.

Hos vissa människor ser man det direkt deras hunger. I checkpointen blir den tydlig, där ser man den i ögonen på män, kvinnor och barn. Brutal hunger. Hos egyptierna ser vi den, framförallt nu när de gör sak av sin hunger.

Att hitta hungern. Och att hela tiden sträva efter att hungra. Åh… Typ.

Linnea, Betlehem.

Annonser

Om equmenia

equmenia är en gemensam organisation för riksförbunden MKU, SBUF och SMU. equmenia är till för riksförbundens lokala föreningar, som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i hela Sverige. equmenias första och största mål är att sprida evangeliet om Jesus Kristus bland barn och unga genom ord och handling.
Det här inlägget postades i Palestina och Israel 10/11. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s