Update från Svanberg

Hej allihopa. Hoppas det är väldigt bra med er. Och hoppas att ni njuter av vårväder och påskfirande! Det är ju något väldigt stort vi firar, så jag vill uppmana till mycket firande!

I lördags var det en speciell aktivitet i ”utlänningskyrkan”, Wuhan International Church Fellowship. En heldag var avsatt till att diskutera relationer, äktenskap och, ja allt det där. Även om man, som jag, inte tänker lämna sitt singelskap än på ett tag kan det var en intressant sak att snacka om. Speciellt intressant är det också om man pratar om det ur olika dimensioner, så som kulturskillnader och vad vi kan lära oss om detta ur bibelperspektiv.

Största delen av utlänningskyrkan består av afrikaner och indier, bara en bråkdel är från andra delar av världen, så som Karibien och Sydamerika, Nordamerikat, Europa (jag och Max), mfl länder. En del av seminariet bestod av panelsamtal och Q&A-session. Där var jag (Erik) med! Men inte som du kanske tror (i egenskap av relationsexpert) utan genom att ge det europeiska perspektivet på relationer och äktenskap.

Och jag kan säga att den syn på relationer som jag representerade verkligen stack ut från resten av kyrkans. Många medlemmar kommer från länder där föräldrarna har mycket mycket inflytande över partnervalet. Vissa av medlemmar kommer från sammanhang där de inte ens får se sin man innan vigseln (medlemmar från vissa delar av Indien). Mainstream-åsikten var dock att tidsperioden mellan ”bara vänner” och förlovade ska vara väldigt kort. I Sverige kallar vi denna tidsperiod för att vara pojk- och flickvän. Och denna tid kan vara väldigt lång. Men denna institution finns knappt i vissa kulturer.

Vet inte mer vad ja ska säga. Kan lägga till lite mer tankar en annan gång. Men som alltid är det intressant att analysera vad som, i kyrkan, är baserat på bibeln och vad som är kulturellt? Här sitter vi, ett gäng kristna från olika hörn av världen, och har helt olika sätt att bli ihop, gifta oss, och leva som gift. Hm.

En annan tanke. Lite, men väldigt lite, fokus lades på att Paulus, ”Palle the Apostle”, faktiskt tycker att det egentligen är bäst att leva ogift. Det snackas det inte så mycket om i kyrkan.

Tankar?

BTW. Jag och Max har visum nu! I tre veckor till. Sen flyger vi hem.

Annonser

Om equmenia

equmenia är en gemensam organisation för riksförbunden MKU, SBUF och SMU. equmenia är till för riksförbundens lokala föreningar, som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i hela Sverige. equmenias första och största mål är att sprida evangeliet om Jesus Kristus bland barn och unga genom ord och handling.
Det här inlägget postades i Kina 10/11. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Update från Svanberg

  1. daniel wendefors skriver:

    Ja, Erik jag har också tänkt att det läggs väldigt lite samtal och undervisning kring det som Paulus faktiskt säger, att vara ogift. I alla kulturer ska man gifta sig och om man inte gör det är det nästan en skam eller i vilket fall något utanför normen. Vi skulle nog behöva lyfta de ogiftas ställning och betona det offer som det kan vara att ägna sitt liv åt Gud helt och fullt (som jag är övertygad att man inte riktigt kan på samma sätt med fru och barn).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s