Acklimatiseringen är i full gång

Detta blogginlägg skulle lagts upp för över en vecka sedan men pågrund av problem med bloggen kommer det upp först nu. Informationen är alltså lite gammal, men ändå intressant tror vi.

Vi sitter nu i vår rosa soffgrupp i lägenheten som ligger på SIRA-skolans område här i Betlehem, Olivia vid datorn och Gabriella bredvid, muttrandes några arabiska verb och med den arabiska kursboken i sitt knä. En vecka har vi varit här och man kan säga att vi verkligen kastat oss in i den här kulturen under veckan som gått.

I förra veckan pratade vi med Amal, kurator på skolan och vår lokala kontaktperson, om att vi gärna ville studera arabiska med en större grupp och helst två gånger i veckan för att kunna lära oss språket så fort som möjligt. Innan vi visste ordet av satt vi tillsammans med Amal och en lärare i arabiska vid Beltehem University och diskuterade möjligheten att hoppa på en kurs som startat två veckor tidigare. Förutsättningen var att vi till måndag veckan därpå skulle läsa in två veckors studier av arabiska och sedan komma tidigare till vår första lektion för att få lite privat undervisning. Detta var i fredags. Hela fredagskvällen och söndag spenderades sedan med att försöka uttala och memorera diverse fraser och på måndagen var det upp till bevis. Klockan 4 började vi vår lektion och det kändes genast som om vi gick på mellanstadiet och hade muntligt prov. Vi fick kommentarer som ”om ni pratar så långsamt kommer ingen orka lyssna klart”, vilket först sårade stoltheten lite men genast gav oss motivation till att försöka mer. Efter att ha spenderat cirka 3 timmar på universitetet gick vi sedan utmattade men glada hem. På vägen mötte vi en liten tant som frågade oss var vi bodde och när hon inte förstod vår engelska lyckades jag faktiskt svara på arabiska att jag bor på SIRA-skolan. Så nöjd!

I övrigt har vi hunnit vara på skolan en del; skapat material och varit med på lektioner för att se hur de arbetar. Idag hade vi även vår första egna lektion i bild. Den gick bra och vi lyckades få med lite engelska ord också. I lördags fick vi möjlighet att få lite mer insyn i det vi kommer att jobba med i Jersusalem, Gabriella på Bildas Studiecenter och Olivia på Sabeel. Bilda hade frukostklubb som Gabriella besökte där hon genast fick hoppa in och hjälpa till med disken efteråt. Jag fick följa med på en dagstur ner till Hebron som Sabeel anordnade för en internationell grupp. Turen visade verkligen hur konflikten påverkar människor här på Västbanken. Det var en tuff men väldigt intressant och givande dag.

I onsdags hade vi på skolan en extra lång morgonsamling där rektor Lorette pratade om det som nu händer i FN där Mahmud Abbas, palestiniernas president lämnat in en ansökan om fullt medlemskap för en palestinsk stat. Det märktes tydligt att det var en högtidlig dag idag, då alla barnen stod knäpptysta och lyssnade till Lorette och där vissa hade med sig palestinska flaggor som de stolt höll upp. Det är en förväntansfull stämning här i stan och en spännande tid att få uppleva!

Frid åt er alla!

/Olivia och Gabriella

Annonser
Det här inlägget postades i Palestina och Israel 11/12. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s