Dagstur till IKEA resulterade i dinosaurie-safari på parkering

I söndags hade vi tillsammans med platschefen Beo, hans fru Kerstin och vår kompis Lisa från Bildacentret i Jerusalem bestämt att vi skulle fara till kusten i Israel för att bada och göra ett besök på IKEA söder om Tel Aviv och Jaffa. Planerna kom till när vi pratade om att köpa trasmattor till vår lägenhet inför vintern som för med sig kalla golv här. IKEA kändes som en bra plats för att finna sådana mattor och när vi ändå var iväg kunde vi ju alltid passa på att bada lite. När vi åkte genom Jerusalem runt lunch på söndagen var vi glada att vi inte var på väg åt  andra hållet in mot gamla stan där trafiken stod helt still. Det var en judisk högtid där många judar under dagen vallfärdades in till Jerusalem. Vi däremot trotsade strömmen och drog oss ut mot kusten och Tel Aviv. Ju mer vi närmade oss kusten desto varmare och fuktigare blev klimatet. Väl framme vid stranden fick jag känslan av att kliva in i en helt annan värld. Sanden under fötterna var varm och solen stekte över mina axlar som inte sett så mycket solljus då det inte riktigt är passande att visa axlarna här på Västbanken. Vattnet var lagom varmt och vi låg i och plaskade en bra stund. Sedan åt vi lite lunch och tog det lugnt i solen. Det var väldigt avslappnande och skönt. Dock kunde jag inte helt slappna av och njuta av stunden. Det var svårt att ligga där och njuta av solen, värmen och stranden och veta att lite över en timme bort finns människor som under sin livstid hittills aldrig fått se Medelhavet. Folk som endast från bilder och beskrivningar kan få en uppfattning om hur det är att vara på Tel Aviv och Jaffas stränder. Familjer som i flera generationer drömt och fortsätter drömma om att få återvända till sina hem i det nuvarande Israel. Vår favoritrestaurang när det gäller falafel här i Betlehem ägs av en familj med sådana tankar. Ett av många exempel.

När vi blivit tillräckligt hungriga och nöjda med stranden gick vi till bilen med IKEA och svenska köttbullar i tankarna. Resan tog dock en liten annan vändning än vi hade tänkt oss. Vi snurrade runt en stund i Tel Aviv och Jaffa utan att riktigt hitta ut. Kartorna vi hade var inte så detaljerade, dock var det intressant att se hur personerna som Kerstin frågade om vägen av reagerade. Vi fick lite olika vägbeskrivningar och lyckades efter någon timmes snurrande hitta ut på rätt väg. Nästa del i letandet var att hitta IKEA i en stad nedanför Jaffa som det på hemsidan stod att IKEA låg i, dock inte exakt var. Vi valde första avfarten och hamnade lite utanför stan bland stora köpcenter som vi tyckte det såg lovande ut. Dock hade vår hunger nått upp till en kritisk nivå så utan att se IKEA körde vi in på en parkering för att pausa och proviantera lite. Innan vi svängde in fick vi se en konstig syn på en av parkeringarna. Mitt bland bilarna tornade sig ett gäng dinosaurier upp, i verklig storlek (tror jag i alla fall, se bild..).

När vi ätit en macka och druckit lite kaffe tog vi en liten avstickare för att se dinosaurierna på nära håll. Det visade sig vara en mini-park mitt på en parkering utanför en stor biograf som Dinosaurierna tillsammans med andra djur befann sig i. Det var en riktigt surrealistisk upplevelse och jag insåg hur glad jag var att jag inte levde samtidigt som de skrämmande stora djuren. Sedan började dock köttbullesuget kalla igen så vi åkte vidare. Vi körde söderut utifrån ett tips vi fått och på vägen bestämde Lisa att den som först såg IKEA skulle få en godispåse i belöning. Inte långt senare började hon skrika ”JAAAAAA!!!” och göra ett glädjetjut som fick alla i bilen att hoppa till. Och där på höger sida av bilen, en bit i fjärran såg vi den gulblåa skylten torna upp. Att hitta dit var inte svårt och när vi kom fram fick vi den glädjande nyheten att de hade öppet tre timmar till. När vi gick runt bland alla välkända soffor och bokhyllor kändes det nästan som att vi vandrade runt på IKEA hemma, dock ett IKEA som invaderats av ortodoxa judar. Vi fick smaka köttbullar av kosherkött med potatis och brunsås fast ingen lingonsylt. Det smakade inte precis som hemma men vi blev ändå mycket nöjda. Vi hittade tyvärr inga trasmattor men en annan passande matta och lite svenskt godis på vägen ut så vi var mycket nöjda med besöket. På vägen hem var vi trötta men nöjda efter dagen som innehållit mycket. Speciellt glada var vi över att vi inte var på väg åt andra hållet som många judar som nu lämnade Jerusalem efter högtiden.

Förövrigt kan jag tillägga att Stig fortfarande befinner sig här i vårt hem. Han har nu bosatt sig själv i vår städskubb och eftersom ingen annan håller till där så mycket så låter vi honom hållas där tills vidare.

/Olivia

 

Annonser

Om equmenia

equmenia är en gemensam organisation för riksförbunden MKU, SBUF och SMU. equmenia är till för riksförbundens lokala föreningar, som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i hela Sverige. equmenias första och största mål är att sprida evangeliet om Jesus Kristus bland barn och unga genom ord och handling.
Det här inlägget postades i Palestina och Israel 11/12. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dagstur till IKEA resulterade i dinosaurie-safari på parkering

  1. Oskar skriver:

    Som sagt, om Stig är 26-28 m mellan nos och svans verkar det vettigt att ni håller honom i ett mindre rum än under en bokhylla.

  2. J .T. skriver:

    Det händer spännande saker in the Holy Land, förstår jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s