Kulturkurs i Madzia

Det finns mycket nytt att lära när man kommer till ett nytt land och en ny kultur. För att vi volontärer skulle få lite mer insikt i det kongolesiska livet och vardagen bar det den här helgen av till Madzia, byn där den första missionsstationen låg. Med oss i vårt ressällskap hade vi en chaufför som verkligen kan konsten att gasa på i uppförsbackarna med lös sand på de smala och skumpiga vägarna och vår guide för resan, Abel Massengo, en 75-årig krutgubbe som kan allt från hur man gör världens godaste mangomarmelad till vilka växter som kan användas som botemedel till olika krämpor och sjukdomar. Landskapet utmed vägen var riktigt vackert, som hämtat ur en film, med höga kullar och djupa dalar. På vägen till Madzia stannde vi till vid ”Guds hål”, en grönskande djup dal, där Abel berättade med inlevelse hur dalen fått sitt namn, bara en historia i mängden av alla de som finns i hans inre bibliotek.

Väl framme i Madzia fick vi oss en rundvandring i byn, vi fick se hur maniok odlas och tillagas, (som är basen till mycket i det kongolesiska köket) och vi stannade till många gånger på olika platser för att lyssna till någon historia, lukta på örter som håller ormar på avstånd och hälsa på människor i byn.

Vi diskuterade även bland annat relationer och giftermål och de skillnader som finns mellan den svenska och kongolesiska kulturen. Mycket finns att säga, men sammanfattningsvis var vi överens om att det finns både bra och mindre bra saker i båda kulturena och det är alltid intressant att höra någon annans syn på saker och ting.

Söndag morgon var vi uppe tidigt och begav oss till Manga, en liten grannby med några få hus. Det var till denna by Tata Hammar kom, när han som den första missionären valde att slå sig ner där. Här tog hövdingen emot honom och lät honom bo i sitt hem. Hövdingens ättlingar visade med stolthet runt oss och de var glada över vårt besök. Det är nu lite drygt hundra år sedan Tata Hammar nådde Manga och det är svårt att föreställa sig hur det för så länge sedan var att komma till ett nytt land. Situationen ser ju helt annorlunda ut idag, med tanke på hur lätt man kan få tag i information om landet, transporter till landet och mellan olika delar av det, kontakt med Sverige…. Ja, listan kan göras lång. Därför var det kul att befinna sig på plats, då allt känns lite närmre, mer verkligt och lättare att ta in. Många utav kongoleserna visade en stor tacksamhet gentemot oss, vilket kändes konstigt med tanke på att det var vi som var på besök och vi som var tacksamma för mottagandet vi fick av dem. Detta visade ändå på att det svenskar gjort genom åren har varit uppskattat och lever kvar i deras minne, även om det idag inte finns några svenskar där på plats.

Fullmatade på både information, kyckling och maniok bar det sedan av hemåt och vi trodde nog alla vid det laget, även Massengo, att kulturlektionen var slut, ända tills dess att vägen var oframkomlig av träd som fallit över den och vi fick sättas i arbete och lära oss använda en machete. Kongo är verkligen ett oförutsägbart land. Man vet aldrig vad som väntar, men det är en del av äventyret. Trötta, men glada nådde vi till sist Brazzaville, med ännu en spännande utflykt i bagaget.

/Sara

Annonser

Om equmenia

equmenia är en gemensam organisation för riksförbunden MKU, SBUF och SMU. equmenia är till för riksförbundens lokala föreningar, som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i hela Sverige. equmenias första och största mål är att sprida evangeliet om Jesus Kristus bland barn och unga genom ord och handling.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kulturkurs i Madzia

 1. J .T. skriver:

  Fantastiskt!
  Spännande och vackra bilder

 2. Sara W skriver:

  ÅÅH vad bra du beskriver det Sara! Längtar verkligen dit!
  Och hoppas vi två får träffas nån gång till slut, kanske tillomed i Kongo 🙂
  / Den andra KongoSara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s