En annorlunda jul i Betlehem

Julen närmar sig med stormsteg. Denna decembermånad har sprungit iväg med rasande fart, en månad där jag i vanliga fall brukar börja räkna ner dagarna till jul redan första veckan i december. Detta år däremot känns det inte riktigt som att julen står för dörren. Möjligen beror detta på att julstämningen inte infinner sig på samma sätt när inte mörker och snö påminner om vilken tid vi går emot. Vi blev däremot glatt överraskade när små julbutiker och julbelysning började poppa upp överallt runt om i Betlehem, även om det kändes lite överdrivet att försäljarna sa god jul till oss redan i november.

En anledning till att månaden gått så fort och julstämningen inte riktigt hunnit infinna sig är att vi tog en veckas minisemester/visumresa till Jordanien i förra veckan. Vi besökte bland annat Petra, en över två tusen år gammal stad med otroligt fascinerade kvarlevor av olika byggnader framför allt karvade ur bergväggar. Petra var en oas för två trötta volontärer som behövde lite lugn och sol! Nedanför är en bild på ”Skattkammaren” i Petra. Vår resa i Jordanien inkluderade även besök i Amman och Irbid, en stad norr om Amman där vi fick bo hos två andra volontärer. De arbetade på en integrerad skola för blinda, barn med nedsatt syn och barn utan synproblem. Det var väldigt intressant att se deras arbete och kunna dela våra erfarenheter och tankar kring hur man arbetar med pedagogik här nere.

Resan tillbaka till Israel och Palestina var något som vi oroat oss över ett längre tag eftersom vi hört att det kunde bli svårigheter med att komma in igen och att vi kunde få bli sittande i förhör under en längre tid. Vi gav oss därför iväg till gränsen tidigt på morgonen och fann oss ganska ensamma under hela processen. När det väl var dags för oss att ta oss in i Israel flög fjärilarna runt som galningar i magen och vi blev därför minst sagt förvånade över reaktionen hos gränskontrollanterna. De verkade inte ha koll på att ett så viktigt land som Sverige fanns.. En kombination av okunskap och kommunikationsproblem gjorde sedan att det hela var över på mindre än 10 minuter, och både gränskontrollanterna och vi var nöjda över att vi skulle stanna tre månader till. Så lättade och glada begav vi oss sedan hemmåt inställda på att fira jul i Betlehem!

Lite mer julstämning infann sig möjligen i fredags då det var luciafirande på skolan. Fel dag, jag vet, men de på skolan valde att vänta med firandet så att vi skulle hinna komma tillbaka. Julstämningen blev dock kortvarig då luciatåget till vår förvåning kom in i gympasalen, sjöng en sång, och sedan gick ut igen. Ännu en liten kulturkrock för oss. Luciafirandet som kanske skulle kallats julfest istället fortsatte dock med dans- och musikuppvisningar av barnen som gjorde oss väldigt stolta!

Idag har vi haft skolavslutning som inkluderade inte bara en jultomte utan fem stycken, och det blev mycket dansande och lekande. En riktigt mysig avslutning och nu efteråt känner jag att jag helt klart kommer hinna sakna alla barnen innan det är dags att börja igen i januari.

När det gäller julstämning så tror vi nog att vi kommer hinna få lite mer av det i samband med att julyran blir mer och mer intensiv här i Betlehem med julmiddagar, julkonserter, basarer m.m. Vi har även lyckats få biljetter till midnattsmässan i födelsekyrkan, så det kommer sannerligen bli en speciell och annorlunda jul i Betlehem!

God jul önskar vi er alla härifrån Betlehem!

 

Annonser

Om equmenia

equmenia är en gemensam organisation för riksförbunden MKU, SBUF och SMU. equmenia är till för riksförbundens lokala föreningar, som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i hela Sverige. equmenias första och största mål är att sprida evangeliet om Jesus Kristus bland barn och unga genom ord och handling.
Det här inlägget postades i Palestina och Israel 11/12. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s